Bereidingstijd: 30 minuten
Wie denkt dat een stamppot alleen voor de winter is, heeft het mis. Dit is een echte lentestamppot. Met spinazie en bloemkool koken we echt met de groenten van dit seizoen. Want de basis van deze stamppot zijn geen aardappelen maar bloemkool. Extra veel gezonde groenten dus. De smaak van deze stamppot is echt verrassend door de combinatie met de rundersalami en de olijven en krijgt deze een beetje een Mediterraans tintje.

We gebruiken op de bladeren na heel de bloemkool. Ontdoe de bloemkool van zijn bladeren en snijd ongeveer 3 centimeter van de onderkant van de steel af. Snijd de bloemkool in roosjes en schil de steel van de bloemkool. Hak de steel in grove stukken. Spoel de roosjes en de stukken steel goed af onder koud stromend water.
Maak de knoflooktenen schoon en doe deze samen met de bloemkool in een pan en vul deze met water tot de bloemkool net onder staat. Kook de bloemkool in zo’n 5 tot 8 minuten gaar.
Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine reepjes. Snijd de ui in kwart ringen en de rundersalami in blokjes.
Verhit 1 eetlepel kokosolie in een koekenpan en fruit de ui, voeg vervolgens de paprika en de rundersalami toe en bak zo’n 4 minuten mee.
Giet intussen de bloemkool en knoflook af. Pureer deze met 1 eetlepel kokosolie en wat peper en zout.
Zet de bloemkoolpuree op de kleinste pit op laag vuur en roer in delen de spinazie erdoor tot deze geslonken is. Haal de puree van het vuur.
Voeg het salami/ui mengsel en de helft van de olijven toe aan de bloemkoolpuree en roer voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
Schep de stamppot op borden en garneer met de resterende olijven. Eet smakelijk!
Ingrediënten
Aanwijzingen
We gebruiken op de bladeren na heel de bloemkool. Ontdoe de bloemkool van zijn bladeren en snijd ongeveer 3 centimeter van de onderkant van de steel af. Snijd de bloemkool in roosjes en schil de steel van de bloemkool. Hak de steel in grove stukken. Spoel de roosjes en de stukken steel goed af onder koud stromend water.
Maak de knoflooktenen schoon en doe deze samen met de bloemkool in een pan en vul deze met water tot de bloemkool net onder staat. Kook de bloemkool in zo’n 5 tot 8 minuten gaar.
Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine reepjes. Snijd de ui in kwart ringen en de rundersalami in blokjes.
Verhit 1 eetlepel kokosolie in een koekenpan en fruit de ui, voeg vervolgens de paprika en de rundersalami toe en bak zo’n 4 minuten mee.
Giet intussen de bloemkool en knoflook af. Pureer deze met 1 eetlepel kokosolie en wat peper en zout.
Zet de bloemkoolpuree op de kleinste pit op laag vuur en roer in delen de spinazie erdoor tot deze geslonken is. Haal de puree van het vuur.
Voeg het salami/ui mengsel en de helft van de olijven toe aan de bloemkoolpuree en roer voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
Schep de stamppot op borden en garneer met de resterende olijven. Eet smakelijk!