Hoe ‘slacht’ je een pompoen en wat is pumpkin spice?

door Veerle Roelen

Pompoen, het is een echte seizoensgroente voor de herfst en de winter die het zeker met deze donkere dagen goed doet in de keuken. Maar hoe bereid je zo’n ding? En zit er pompoen in pumpkin spice?

De pompoen is er in allerlei soorten en maten en is heel veelzijdig. Van voorgerecht tot nagerecht je kan ermee uit de voeten. Ik ben gek op pompoen vooral de oranje Hokkaido pompoen staat hier geregeld op het menu. Deze van origine Japanse pompoen is in bijna elke supermarkt wel te krijg. Het is geen hele grote pompoen hij weegt tussen de 0,5 en 3 kilo. Daarnaast zijn er nog allerlei andere soorten pompoen te krijgen zoals de flespompoen ook wel Butternut genoemd en de groene Kabocha pompoen die vanbinnen meer geel/oranje is.

Als ik iets op de planning heb staan met pompoen koop ik er altijd eentje extra. Ik ga dan toch aan de slag met pompoen dus dan maak ik altijd wat extra blokjes of puree die ik dan invries voor later. Van de pompoenpuree kan ik dan later bijvoorbeeld soep, gratin, wafels, koekjes, taart of een ovenschotel maken, super handig.

Pompoen voorbereiden om te pureren of snijden

Pompoenen zijn over het algemeen harde rakkers dus je moet goed uitkijken dat je niet in je vingers snijdt. Hierbij een aantal tips om het ‘slachten’ van je pompoen wat makkelijker te maken.

Zorg altijd dat wat je ook doet in de keuken dat je een goed scherp mes hebt. Je zou misschien denken dat, dat gevaarlijk is maar de meeste ongelukken in de keuken gebeuren juist wanneer je met een bot mes werkt.

Een flespompoen is de meest zachte pompoen van de soorten die er zijn. Die kun je nog redelijk makkelijk schillen en snijden. Overigens hoef je bij een biologische pompoen de schil er niet persé af te halen wel moet je hem goed wassen. 

Ik gebruik zelf dus de oranje Hokkaido het meest in de keuken. Als ik de pompoen voor iets zoets gebruiken zoals bijvoorbeeld koekjes dan haal ik de schil er wel af maar voor in de soep laat ik de schil er altijd aan.

Als ik de Hokkaido wil schillen leg ik hem meestal een minuutje of vijf in kokend water dan kun je de schil er zo afsnijden zonder dat de hele pompoen helemaal zacht is geworden. Vergeet de pompoen niet af en toe te draaien in het water zodat de schil overal een beetje zacht is geworden. Leg de pompoen als je hem niet wil pureren maar bijvoorbeeld wil roosteren niet te lang in het water anders raak je de lekkere bite kwijt.

Pompoen in de oven of koken

Wanneer je de pompoen wil pureren voor de soep of om er gewoon puree van te maken kun je een paar dingen doen.

Je kan ervoor kiezen om de pompoen in de oven te garen. Dit doe je door met een vork gaatjes in de pompoen te prikken en hem vervolgens zo’n 25 minuten in de oven te leggen op 200°C.  Afhankelijk van de grote van je pompoen kan het iets langer of iets korter duren voor de pompoen gaar is.

Je kan de pompoen ook uiteraard koken je kan de pompoen in zijn geheel koken door de pompoen in een grote pan te doen. Gier er vervolgens een ruime hoeveelheid koken water overheen en laat de pompoen zo’n 5 tot 10 minuten zachtjes koken.

Ook kan je de pompoen eerst in blokjes snijden en dan aan de kook brengen wanneer je puree wil maken. De kooktijd is dan aanzienlijk korter. De pompoen is gaar als je er met een mesje makkelijk in kan prikken.

Pompoen snijden

Bij het snijden van een pompoen moet je wel enige voorzichtigheid in acht nemen vanwege de ronde vorm kan dit wat gevaarlijk zijn.

Het makkelijkste is als je van de bovenkant het houtige stukje steel en aan de onderkant het puntje eraf snijd. Dan staat de pompoen iets stabieler door de rechte vlakken wanneer je hem in tweeën snijd. Snijd vervolgens de pompoen in vieren en de pompoen met een lepel van de pitten en de draden die in het midden van de pompoen zitten.

De pompoen is nu klaar om verder te verwerken tot reepjes of blokjes of als hij al helemaal zacht is, om te pureren. 

Wat is Pumpkin Spice?

Pumpkin Spice is over komen waaien vanuit Amerika. Pumpkin spice is voor de Amerikanen hetgeen voor ons koek- of speculaaskruiden zijn. En nee, er zit geen pompoen in. De kruidenmix draagt zijn naam doordat het veelal in zoete baksels wordt gebruikt waar pompoen in zit zoals in koekjes, cake en taart het wordt daar dan ook vaak pumpkin pie spice genoemd.

Het is echt een heerlijke kruidige mix die je perfect kan gebruiken in allerlei zoete baksels zeker in deze tijd van het jaar. Pumpkin spice is dus het beste te vergelijken met onze koek- en speculaaskruiden. En net zoals bij veel kruidenmixen zijn er een aantal basis ingrediënten die in de mix voorkomen, maar verschillen de verhoudingen per degene die de mix maakt. De ingrediënten bestaan in ieder geval uit kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel, allspice en soms foelie. Vergis je niet, allspice is geen kruidenmix maar is een pepersoort die we hier in Nederland ook wel piment noemen.

Lijkt het je leuk om met deze heerlijke mix te gaan experimenteren? Je vindt hier het recept:

Pumpkin Spice Mix

Recept voor een klein potje (ongeveer 30 gram)

Ingrediënten:

  • 3 el. kaneelpoeder
  • 1,5 el. gemberpoeder
  • 1 tl. gemalen nootmuskaat
  • 1 tl. gemalen kruidnagel
  • 1 tl. gemalen piment (allspice)

Bereiding:

Mix alle ingrediënten goed door elkaar en bewaar in een afgesloten potje tot gebruik.

Andere recepten

Laat hier een bericht achter